Izazov za opstanak osiguravajućih kuća

Bez autora
Sep 10 2012

Slobodno formiranje cijena u osiguranju od auto-odgovornosti jedan je od ključnih izazova za tržište osiguranja RS, a imajući u vidu nedovoljnu razvijenost domaćeg tržišta, postoji opasnost da ovaj proces dovede u pitanje opstanak jednog dijela društava za osiguranje, uključujući i društva sa većim tržišnim učešćem, narušavajući time ukupnu stabilnost sektora osiguranja. Navodi se to u informaciji o uslovima i mogućnostima deregulacije cijena u obaveznom osiguranju od auto-odgovornosti koju je uradila Agencija za osiguranje RS. Postojeća situacija na domaćem tržištu obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti dugoročno je neodrživa, ali je povratak na nivo premije, koja je adekvatna preuzetim rizicima i koja je potrebna za održavanje stabilnosti tržišta, dugotrajan proces - navodi se u informaciji. Slobodnim formiranjem cijena domaće tržište osiguranja bi postalo konkurentnije, i to na fer i transparentan način, za razliku od dosadašnje nelojalne konkurencije.

Izazov za opstanak osiguravajućih kućaSlobodno formiranje cijena u osiguranju od auto-odgovornosti jedan je od ključnih izazova za tržište osiguranja RS, a imajući u vidu nedovoljnu razvijenost domaćeg tržišta, postoji opasnost da ovaj proces dovede u pitanje opstanak jednog dijela društava za osiguranje, uključujući i društva sa većim tržišnim učešćem, narušavajući time ukupnu stabilnost sektora osiguranja.

Navodi se to u informaciji o uslovima i mogućnostima deregulacije cijena u obaveznom osiguranju od auto-odgovornosti koju je uradila Agencija za osiguranje RS.

- Postojeća situacija na domaćem tržištu obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti dugoročno je neodrživa, ali je povratak na nivo premije, koja je adekvatna preuzetim rizicima i koja je potrebna za održavanje stabilnosti tržišta, dugotrajan proces - navodi se u informaciji.

Dodaje se da bi slobodnim formiranjem cijena domaće tržište osiguranja postalo konkurentnije, i to na fer i transparentan način, za razliku od dosadašnje nelojalne konkurencije. Osim toga, princip slobodnog formiranja cijena osiguranja, zbog pojačane konkurencije, doveo bi do uspostavljanja optimalnog nivoa cijena osiguranja, a potrošači bi se našli u povoljnijem položaju.

- Međutim, iskustva drugih zemalja pokazuju da postoji realna opasnost od maksimalnog smanjenja cijena osiguranja, a da se pri tome zadrže visoki troškovi osiguranja, koji bi padali na teret dijela premije namijenjenog izmirenju odštetnih zahtjeva - ističe se u informaciji.

Osim toga, dodaje se, znatan broj društava za osiguranje faktički ne vlada svojom prodajnom mrežom, što može otežati pribavljanje pouzdanih informacija o stanju na tržištu, cijenama konkurencije.

U slučaju stečaja društva za osiguranje, koje ne posjeduje dovoljno sredstava za izmirenje obaveza, obaveze padaju na teret Zaštitnog fonda RS.

- Postoji opasnost da društva za osiguranje formalno donesu aktuarski zasnovane tarife, ali da se i dalje, u praksi, nastavi sa nedozvoljenim davanjem popusta na premiju, uključujući i transakcije putem povezanih pravnih lica, kao što je bio slučaj u Hrvatskoj - ističe se u informaciji.

Zbog nepoštovanja premijskog sistema u auto-osiguranju i davanja popusta Agencija za osiguranje RS je dosad protiv skoro svih društava podnijela veliki broj prekršajnih naloga i zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred sudovima, ali to nije dalo željene rezultate.

U informaciji se navodi da je u pojedinim slučajevima, iako se radi o značajnim iznosima i većem broju polisa, teško pred sudom dokazati da određeni trošak, kao što je reklama, gorivo, zakupnina predstavlja indirektni vid popusta.

- Društva za osiguranje su umjesto profita, kao primarni cilj postavila učešće na tržištu odnosno broj polisa. Dosadašnja praksa pokazuje apsurdno ponašanje društava za osiguranje kojima je ugrožena likvidnost, jer oni još više koriste popuste, kao način pribavljanja nove premije, koja tako postaje osnovni izvor za izmirenje dospjelih obaveza. Potencijalnim obavezama iz novih ugovora o osiguranju ne može se obezbijediti adekvatno pokriće, u skladu sa propisima, što vodi u dugoročnu nesolventnost - navodi se u informaciji i dodaje da se kapital određenih društava za osiguranje od 2008. do 2011. godine smanjivao ispod zakonski propisanog cenzusa, zbog čega su, po nalogu Agencije, vršene emisije akcija radi povećanja osnovnog kapitala.

Predsjednik Udruženja osiguravajućih društava RS Miroslav Miškić istakao je da je slobodno formiranje cijena u auto-osiguranju i dalje daleko od našeg tržišta.

- Na našem tržištu je i sada situacija kao da imamo potpunu liberalizaciju s obzirom na to da niko ne poštuje cijene - naglasio je Miškić.

Premija i odšteta

Premija osiguranja od auto-odgovornosti u Republici Srpskoj dostigla je 98,6 miliona KM i predstavlja oko 67 odsto od ukupno obračunate premije, što znači da dominira na domaćem tržištu.

Šteta isplaćena po osnovu ove vrste osiguranja kontinuirano raste i u posljednje dvije godine iznosi u prosjeku oko 27 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik